Ayurveda Center
i Varberg

Vata, Pitta och Kapha

Enligt Ayurvedan baseras allt som existerar, på olika sammansättningar av de naturliga elementen; Rymd (vacuum, hålrum), Luft (vind), jord, eld och vatten. Där dessa element finns kan även liv finnas.

De olika elementen och dess egenskaper används för att beskriva tre dynamiska krafter, som kallas Doshor.

De tre Doshorna kallas för Vata, Pitta och Kapha, påverkas olika mycket av de olika elementen, och deras inflytande påverkar alla kroppens mekanismer.
Alla människor har alla tre doshorna i sig, men de dominerar olika mycket hos varje individ, och oftast har man en eller två som framträder markant. Vilken eller vilka doshor som dominerar styr kroppstyp, temperament, sätt att hantera olika situationer osv.

Genom att lära känna sin/sina dominerande doshor kan man få en större förståelse för sig själv, och hur man bör leva för att skapa optimal hälsa.

Ingen dosha är bättre än någon annan, bara annorlunda.

 

Vata och dess lätta element, rymd och luft, behövs för kroppens alla rörelser. Det ger dig möjlighet att gå, blinka, svälja, prata, höra, känna mm. Vata svarar för att transportera näringsämnen in i kroppen, och föra ut avfallsprodukter.
Rymden (utrymmet, vacuumet) är det passiva elementet och luften det aktiva, jämför hur vinden rör sig i naturen. Vata är osynlig (som luft) och märks framförallt på dess effekt.

En person som domineras av Vata är ofta konstnärlig, kreativ, fantasifull. Alltid i rörelse, ”på väg”. Många idéer. Ibland kan de ha svårt att omsätta sina idéer i praktiken, eftersom de ständigt får nya visioner och idéer. Entusiastisk, generös, gladlynt, vital. Blir lätt uttråkad. Blir lätt nervös och orolig. Stora svängningar i humör och energinivåer. Tar snabbt in information, men tenderar att glömma lika snabbt


Pitta och dess eldelement ger dig energi och hjälper dig att hålla rätt kroppstemperatur t.ex. genommat som förbränns.
Pitta ger dig också kulör i hud, hår och ögon och urskiljer den information du tar in via synen.
Elden är här det aktiva, dynamiska elementet, som solen är i naturen.
Elden i Pitta omges och kontrolleras av en mindre mängd vatten, som skyddar mot överhettning, som kylarvatten i en motor.

En person som domineras av Pitta är ofta aktiv, vaken, effektiv och målinriktad, nyfiken, modig och har ett bra minne. Den är varm, charmig, generös, glad, nöjd, mycket fysisk energi, ordningsam, tydlig. Stor äventyrslystnad och ”ingenting kan stoppa mig”-tänk. Kan lätt bli irriterad och arg, svårt att se sin egen begränsning. Har en stark matsmältning och blir ofta väldigt hungrig. Svettas lätt.

 

Kapha och dess tyngre element, vatten och jord, håller samman och ger struktur och stabilitet åt de övriga lätta och mer formlösa elementen.
Här är vattnet det aktiva och jordelementet det mer passiva.
Kapha ger dig förmågan att känna smak och lukt, ger dig styrka, smörjer dina leder och skyddar slemhinnor mot uttorkning.
I naturen ger bäckar och floder nödvändig fuktighet och dess omgivande jordlager hindrar översvämning.

En person som domineras av Kapha är ofta trygg, har ett jämnt humör, lugn, stabil, eftertänksam. Behöver längre tid att fatta beslut, men behöver därför sällan ångra ett beslut heller. Lär sig långsamt, men gott minne. Kärleksfull, pålitlig. En ”klippa”.  Behöver rörelse och aktivitet (fysiskt och mentalt) för att inte stagnera.


Vata, Pitta och Kapha fungerar som ett team och uppträder alltid tillsammans, även om de turas om att vara aktiva/passiva eller tydliga/otydliga.

De är delar som tillsammansbildar en helhet, de klarar sig inte utan varandra och du klarar dig inte utan dem.
Energimässigt kan Vata och Kapha betraktas som de två ytterligheterna, med snabba respektive långsamma frekvenser i sina vibrationer.
Pitta är den form av energi som ligger mitt emellan. Alla behövs.
Dessa tre energiformer reglerar alla processer och funktioner, både i din kropp, i naturen och i resten av universum.

 

Balans och Obalans

De olika doshorna har olika obalanser att kämpa med, och därför olika sätt att balansera sig. Man kan ha obalans i vilken dosha som helst, men det är lättast att dra på sig obalanser i sin/sina dominerande doshor.
Generella råd vid obalans är att ha regelbundna rutiner, lägga sig i tid, äta lagom mycket man när man är hungrig, motion m.m.

En Vataobalans (För mycket Vata) kan bero på till exempel resor, oregelbundenhet eller kyla. Det yttrar sig som till exempel störningar i tjocktarmen och nervsystemet, man kan bli rastlös, splittrad, yrsel, trög tarm, förstoppad, få torra utslag och torr hud, eksem. Högt blodtryck, oregelbunden hjärtverksamhet. Oro, sover oroligt och vaknar lätt, frusen, värk i kroppen.
För att komma i balans i sin Vata kan man till exempel jobba med fokuseringsövningar, regelbundenhet, oljemassage, värme, avslappning, sovrutiner och varm, tillagad mat på bra råvaror.

 

En Pittaobalans (för mycket Pitta) kan komma sig av exempelvis för mycket stress, sol och/eller hetta. Man kan få störningar i tolvfingertarmen, tunntarm, lever, galla som kan ge irriterat humör, irriterad hud, magsår, allergier, magkatarr, hetlevrad, retningar i systemet. Pittaöverskott ses ibland som röda fläckar på huden eller acne. Surhet i kroppen, magsyra, illaluktande svett och andedräkt. Halsbränna, diarré, omåttlig hunger och törst. Utbrändhet. Svårt att somna.

Bra balanserande åtgärder för en Pittaobalans är måttfullhet, avslappning och svalka, lära sig att ”bara vara”.

 

En Kaphaobalans (för mycket Kapha) kan bero på stillasittande och överätning, och ger stagnation, övervikt, lättja, tröghet, nedstämdhet, störning i magsäck och slemhinnor (d.v.s. överproduktion av slem) man äter för mycket i förhållande till sin förbränning och aktiverar då mer slembildning. Problem med bihålorna. Det kan vara svårt att vakna och gå upp på morgonen. Man kan bli nedstämd, deprimerad och apatisk.

För att åter komma i balans behövs till exempel stimulans/motivation, aktivitet/motion, Att sova lagom mycket (och inte på dagen), äta kryddstark mat.

Det finns även produkter som hjälper till att balansera Doschorna, om man behöver extra hjälp. på bilden ser ni Teer, Oljor, kryddor och magblandningar!